НОВИНИ

Ето го Април – изпълнен с предчувствие за пролетно великолепие и дългоочаквана ваканция, планувана с огромен ентусиазъм от учители и ученици. През април – в Априлци, шеметно зелено приключение в един дял на Стара планина, който е особено красив, когато е облечен в ярко зелената премяна на пролетта.

Пристигнахме в почивна база „Видима“, разположена на тихо и спокойно място в подножието на Старопланинския първенец— връх Ботев, свикнала гостоприемно да посреща деца и ученици от цялата страна. От гледките на заснежените върхове, разлистените дървета и бързеите на река Видима осъзнахме, че приключението скоро ще започне.

С нетърпение очаквахме срещата с инструкторския екип и се вълнувахме от предстоящото, което са подготвили. Още със слизането от автобуса разбрахме, че всичко е готово и дадохме старт на „Приключенската академия по планинарство“.

Нашето лагерно вдъхновение започна под наслов „Скаутството е игра, но с определена цел и правила“.  Днес ще се учим да правим заслон в планината и лагерно огнище. Разделени на отбори с боен вик потеглихме през свежо зелени поляни и дъхави цветя към мястото, където ще се учим на скаутски техники и ще си направим бивак сред природата. 

През цялото време сме обградени с внимание и изключително мотивиращо отношение от страна на водачите.

Втори ден от нашата ваканция, днес ще се учим да бъдем отговорни. Очаква ни една горска експедиция, изпълнена с  невероятните гледки от Старопланинското било. Организаторите подходиха изключително професионално с всеки от нас в подготовката ни към изкачването по планинското трасе. Потеглихме по пътечки, които ни разкриха идиличните пейзажи, характерни за района.

Време е за дългоочакваните уроци и демонстрации по планинарство. Там, в зеления рай на планината, придобиването на знания и умения по оцеляване в дивата природа, съчетани с игри за бързина, точност и съобразителност, предизвикаха голям интерес за всички. Учеха ни да се ориентираме по слънцето, облаците, мъховете, маркировките, мравуняците, да окажем първа помощ на пострадал и че всички сме приятели, независимо от кой отбор играем.

Еднодневният излет в Старопланинската прелест завърши край бързеите на река Видима. Тук освен увлекателна беседа на тема „Опазване на природното богатство“, последва и весел момент – „жабки“ с камъче във водата и усмивки в кадри.

Третият последен ден от лагера, след сутрешната ведрина, заредени с енергия и ентусиазъм, нямахме търпение да се впуснем в арената на приятелството.  Дворът на почивната база се превърна в приключенски полигон от атракциони. Въжен тролей, горски боулинг, стрелба с лък зарадваха лагерниците и „полетяхме“ с  необикновено настроение.

Така завърши тридневна ни приказка и неусетно се почувствахме като едно голямо семейство. Със скаутска физзарядка започваше всяко утро, а вечер, като се завръщахме в лагера завършвахме със „скаутско джамбуре“ – горска дискотека и фолклорна надпревара с участието на деца, ръководители и аниматори. Насладихме се на „Кино вечер под звездите“, а вечерта на талантите бе едно от събитията, за което всеки искаше билет за първи ред и най-голямата изненада за нашите учители, че всички се изявихме на нашата импровизирана сцена.

Няма нищо по-топло от спомена за слънчевите пролетни дни , от сърдечните вечери и усещането за щастие край лагерния огън и нищо по-вкусно от опечената на огнище филийка хляб. Там, сред великолепието на Априлци и най-пъстрите високопланински поляни ще останем завинаги в прегръдките на детството.

С нетърпение очакваме следващи срещи с този прекрасен екип.

Благодарим ви!

Катя Даскалова

Ръководител група ПБ „Видима“- ГР. Априлци, април 2023 г.

ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Разград

Close Menu