НОВИНИ

Децата от ОУ „Никола Икономов”, гр. Разград избраха да проведат лятната си ваканция на планина в ПБ „Шумнатица”, к.к. Боровец. Зеленото училище се реализира по програма „Природни феномени в Рила” с организатор „Ученически отдих и спорт” ЕАД.

Експедицията из дебрите на Рила започна с пешеходен преход по екопътека Бели Искър, една от природните перли в България. Долината на  река  Бели Искър е сред най-забележителните на Балканския полуостров. По протежението на целия маршрут са изградени дървени мостчета  и всяко от тях носи своето име. Най-голям интерес привлича  табелата пред мост „Големия“. Пътеката преминава в подножието на Орловите скали, а изградената панорамна площадка разкри пред лагерниците прекрасни гледки.

През втория ден от програмата, младите планинари се отправиха на разходка по маршрута „Черната скала”. Извисяваща се на повече от сто метра над долината на р. Голяма Сливница, скалата разкрива внушителен изглед и част от красотите на Рила.

Опитни планински водачи  съпровождаха групата през цялото време. С увлекателни беседи  учеха децата как да се ориентират в планината, опознаваха растенията и дървесните видове, красотата на природата и нейните обитатели.

Програма „Природни феномени в Рила” предлага едни от най-популярните дестинации за пешеходни преходи и посещение на природни забележителности в Национален парк „Рила”. Маршрутите са еднодневни, с изходен пункт база „Шумнатица”. Обособени са в тристепенна категоризация, която ще помогне по-лесно да направите своя избор, съобразен с възрастовата група на участниците, физическата подготовка и сезона. Преходите се осъществяват с лицензиран планински водач, като включват увлекателна беседа на удобно за целта място или обучително-занимателни игри. Темите на игрите и беседите се избират от планинския водач, съобразени с възрастта участниците и самия маршрут (например: опознаване на растенията, билките и дървесните видове, построяване на снежно иглу (при подходящ сняг), планинско ориентиране и работа с компас, зимната планина, опасността от лавини и други ).

Настаняването е в ПБ „Шумнатица“ – к.к. Боровец на база пълен пансион – нощувка, закуска, обяд и вечеря. В дните на пешеходните преходи участниците получават един обяд под формата на сух пакет с 1 л. минерална вода.

Вижте цялата програма от тук

Close Menu