НОВИНИ

 

В истинския дух на авантюрата се потопиха  децата от ОУ „Иван Вазов“, гр. Видин. Те проведоха своя летен лагер в почивна база „Видима – Априлци“ по програма „Пещерно изследователска експедиция „Бачо Киро“, с организатор „Ученически отдих и спорт“.

Мероприятието стартира с лекции на тема „Какво се крие под земята“ и „Стандарти по безопасност“ в пещерите. Говорихме за опазването на уникалния подземен свят, за началото на организираната пещерна археология в България, поставихме основи за безопасно приключенстване и взаимопомощ.

Съпровождани от опитни инструктори по Спелеология, учениците се отправиха на пътешествие в бездните на  пещерата „Бачо Киро“, Дряново. Във вълшебният свят под земята, те се провираха  през лабиринти и галерии по стъпките на мистични истории за древен прабългарски свитък.

Приключенското вдъхновение продължи със запознаване на района на Дряновски манастир, разположен сред живописен пролом.   Младите изследователи се насладиха на идиличните пейзажи, които  разкрива каньона на реките Андъка и Дряновска и величествените скални венци “Стринава”, ”Боруна” и “Поличките”.

Освен, че се  любуваха  на спокойствието и чистотата на живописните маршрути, децата посетиха Дряновския манастир, Костницата и музейна експозиция „ Археология и възраждане“.

Квалифицирани водачи  съпътстваха групата през цялото време и се грижиха за постоянната физическа и емоционална сигурност на участниците. Професионалисти в областите на скалното катерене, спелеологията, ориентирането, воденето на групи в планината и динамиката сред природата гарантираха за организацията, провеждането и безопасността на всички мероприятия.

Close Menu