kisspng-world-ocean-ocean-current-wind-wave-clip3

к.к. Албена

На 24 август 1969 г. Първият в държавата реже лентата на новия модерен комплекс. Първата копка прави пак Тодор Живков заедно с председателя на Народното събрание Георги Трайков година преди това. Уникалната архитектурна визия на новия морски курорт е дело на главния проектант арх. Николай Ненов, който и досега си остава почетният летовник на Албена.

Римляните, живели по тези земи, наричали местността Гераниум – здраве. Римският поет Овидий й посвещава стих, написан през 8 г. пр.н.е. Той бил заточен в Томи (Кюстенджа) от император Август. Когато минавал с кораба край Батовската долина, бил вдъхновен от красотата й.

По-късно местността се нарича Фиш-фиш – риба-риба. Когато през 1966-1968 г. проектирали комплекса, той бил наречен Балчик – юг.

На заседанието на Министерския съвет за приемане на строителния план Никола Трънков – председател на ОНС в тогавашния град Толбухин, цитирал разказа на Йовков „Какво е селото без Албена…“ и добавил – какво ще бъде Добруджа без Албена. Така комплексът бил кръстен на Йовковата героиня.

Строителството на Албена започва върху гола поляна – от единия край има гора и стръмен бряг, а от другия – плаж. По-възрастните добричлии още помнят доброволните бригадирски дни в събота и неделя, когато ги товарили с камиони от предприятията, за да помагат. Някои от тях и сега не вярват на очите си, че за по-малко от половин век е израснал комплекс от европейска величина. На мястото на бунгалата и първите соцвили на ведомства и предприятия са се появили 43 модерни хотела с 14 900 легла, 25 красиви басейна, 100 суперзаведения, конна база, 8 футболни игрища, спортна многофункционална зала.

Заради кадровия дефицит, по онова време първите камериерки в хотелите в Албена са се наемали от кожарски цех в добруджанското село Спасово, които през лятото са били без работа.

В околностите на курорта Албена има различни забележителности, които не трябва да се изпуска да се видят.

Лонгозна гора Балтата
Лонгозната гора Балтата, която е част от резервата Балтата, обявен за такъв през 1978 година, се намира в непосредствена близост до курорта Албена. Разполага се по устието на река Батова. В нея се намират различни защитени видове, от които: лиани, типола, бряст, клен, бреза, елша и други. По- голямата част от резервата с площ 205.6ха се намира в околностите на село Оброчище. Лонгозните гори се срещат рядко в света, но в българия те са няколко: в устията на река Камчия, река Велека, река Ропотамо и Батовата река.

Село Оброчище
Селото се намира на около 10 километра от курорта Албена. Разположено е на левия бряг на река Батова. В парка покрай Оброчище посетителите могат да видят две постройки, които са оцелели от старо теке. Едната е служила за гробница на култовия комплекс, а другата като странноприемница за монаси-дервиши. Селото населяват около 2500 души. То е на 135 метра надморска височина и е с площ 28,7 квадратни километра.

Ботаническата градина – Балчик
На около десетина километра от курорта Албена се намира Ботаническата градина – Балчик. Тя е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта на България и е на 24-то място в него. Градината е на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е създадена през 1955 година. Посетителите могат да се нагледат на прекрасни цветя, има голямо видово разнообразие и на храсти и дървета от различни краища на света.
Адрес: Балчик 9006, ПК 56
E-mail: ubg_balchik@yahoo.com
Телефон за връзка: (0579) 72 338

Конна база „Албена“
Конната база „Албена“ се намира точно на входа на курортния комплекс. Любителите на спорта и конете могат да се насладят на това прекрасно място. В базата всяка година се подготвят конете за участия е националните и международни турнири, в които се прескачат препядствия.

Close Menu