kisspng-logo-blue-ridge-rock-festival-2018-logo-mountain-5b5cc9dab9a066.0694187215328076427603

ПБ "Здравец", с. Шипково
Забележителности

Китното планинско градче Троян е разположено в северното подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина, недалеч от Троянския проход. Името на града идва от древния римски път Виа Траяна. Селището възниква през ХV век. След падането на България под Турско робство бързо се разраства.

Градът  лежи върху богато терасираните брегове на река Бели Осъм. Жителите му са около 26 хил. д.; надморската му височина е около 400 м.

Благоприятното му географското положение създава добри условия за развитието на мрежата от транспортни връзки свързващи го с околните общини, столицата и основните градове на България. Разстоянието от град Троян до областния център Ловеч е 33 км, а до град София – 170 км. Троян е крайна гара на железопътна линия.

От названието на старият римски път Виа Траяна, пресичащ планината, е останало и името ТОЯН – „ГРАД НА МАЙСТОРИТЕ ВЪВ ВЪЛШЕБНАТА ПЛАНИНА”.

На 22 км от града е Троянският проход (1525 м.н.в.). Градът е и център на общината.

Общината заема площ от 888,8 кв.км. Съседните й общини са: Ловеч, Севлиево, Априлци, Карлово,Тетевен и Угърчин.

Територията на общината е удивително съчетание на величествени планини, реки, многообразие на растителен и животински свят, скални образования и топли минерални извори и какво ли още не. Населените места в района са с богато и добре запазено културно-историческо наследство. Общината е една от малкото общини в България славеща се с такова голямо от разнообразие на територии, съхранени битови традиции и занаяти, интересни исторически обекти, архитектурно-етнографски обекти, религиозни паметници и манастири, имащи национална и международна известност.

Музей на народните и художествените занаяти и приложни изкуства
Намира в центъра на град Троян. Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е първият в страната, който показва в детайли народните художествени занаяти и като инструментариум, и като форми, функции и декоративни системи в основните занаятчийски браншове: керамика, дървообработване и металообработване, народен текстил. Музеят се помещава в първата следосвобожденска обществена сграда в Троян – отначало училище, а по- късно и община, построена през 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев.

Close Menu