НОВИНИ

Предизвикахме децата от ОУ „Иван Вазов“ – гр. Видин да си спомнят какво е да бъдат заедно и да се забавляват в света на зимните приключения. Изживяванията по време на „Бялото училище“ се превърнаха в  споделена радост и вълнение от току-що натрупалият пухкав сняг в почивна база „Шумнатица“.

Приключения и спортни вълнения изпълниха дните на лагерниците и още с пристигането бяха разделени на отбори. Игрите отведоха участниците от отборите „Пес патрул“, „Маскарат“, „Шампинон“ и „Левски“ по приключенските трасета за вълнуващи срещи със заснежената природа на Рила.

Зимата подари на децата идеални условия за пързаляне с шейни, снежни битки и „плуване в снега“. Емоциите от вълнуващата ледена приказка бяха допълнени с опъване на палатка в снега, построяване на снежно иглу, стрелба с лък и други екипни игри.  Изследването на заснежените пейзажи със снегоходки се превърна в дългоочакван поход  в бялата прегръдка на природата.

В динамичната програма бяха включени практически обучителни занимания за ориентиране и работа с компас, усвояване на умения за движение по азимут. Поставиха се основи за безопасно приключенстване в зимната планина – изучаване на местността, определяне на трудно проходимите и непроходимите препятствия. Говорихме за снега, за релефа на планините, за прогнозите на времето, за лавините, за признаците и вероятностите, когато снегът се превръща в опасност.

Събрали слънце, сняг и здраве  учениците с ентусиазъм се впускаха във вечерните активности. Децата демонстрираха знания в игрите „Минута е много“ и „Кръстословица“, участваха във фолклорни кръжоци, театрални работилници и конкурси.

Внушаващите гледки на горската зима вдъхновиха участниците  да развържат съзнанието си във вечерта на таланта, където „Звездите на лагера“ представиха творбите си от тренингите в категориите „Най-добър актьор“, „Най-добър танцьор“, „Най-забавен участник“, „Най-срамежлив участник“, „Най-щур участник“.

Динамичната програма, спортните вълнения и естествената красота на Рила в най-внушителния ѝ период направиха ваканцията незабравима, а ние ще очакваме децата и през следващата зима.

Close Menu