ОФЕРТИ

ПОХОДИ В СТАРА ПЛАНИНА

Планинският туризъм е подходящ за всички – той ви разкрива красотата на българските планини, покрити със свежа зеленина, прохладни гори, изпълнени с дъхав аромат на билки и плодове.

Маршрутите за планински туризъм ви осигуряват предостатъчно уединение, много движение и бодро настроение.

Планинският въздух отморява, ободрява и закалява. Той е богат на летливи органични вещества, отделящи се от дърветата и горската растителност, известни като фитонциди. Те имат силен противомикробен и противовъзпалителен ефект. Такъв ефект имат горите от бор, ела, мура и бяла акация.

Планинският въздух е чист, почти не съдържа прах и микроби. Понеже няма прах, слънчевите лъчи действат по-силно върху организма. Планинският въздух улеснява възстановителните процедури, особено след прекарани заболявания.

В планините и местата с висока надморска височина, концентрацията на кислород е по-малка, отколкото в полетата и по-ниските части на земята. Когато вдишваме въздух с намалено количество кислород, това се предава като сигнал чрез специални рецептори към дихателния център на мозъка, а оттам и към мускулите. Засилва се работата на гръдния кош и белите дробове, човек започва да диша по-често. Това съответно подобрява вентилацията на белите дробове и доставката на кислород в кръвта. Зачестяват и сърдечните съкращения, което засилва кръвообращението и така кислородът по-бързо стига до тъканите. Това провокира отделянето на нови еритроцити в кръвта, а следователно и съдържащия се в тях хемоглобин. Именно с това се обяснява благотворното въздействие на планинския въздух върху жизнения тонус на човека. Когато човек посети планински курорт, бързо си подобрява настроението , повишава си апетита и жизнените му сили се активизират.

Планинският курорт действува закаляващо. Той е особено препоръчителен за деца. Добро действие оказва планинският въздух на боледуващите от бронхити, плеврити, пневмонии и др. заболявания.

Почивката на планина винаги ще остави в душата ви желание пак да се върнете. Там е толкова отпускащо и спокойно, няма стрес и нерви. Почивката в планината дава възможност за дълго време да се заредите с бодрост и здраве.