НОВИНИ

„Ученически отдих и спорт”слага край на скучните ваканции на учениците

Всички български деца имат възможност да почиват на достъпно ниска цена в хотелската база на „Ученически отдих и спорт”(УАС), едно дружество с принципал МОН, призвано  да запълни със съдържание отдиха на подрастващите в България. Това коментира за МГ Добруджа изп.директор Цветелина Николова. Фиш-Фиш (Албена), Балчик и Кранево са местата, където има бази на територията на Добричка област. Шкорпиловци е местоположението за Варненска област. Атия, Обзор, Равда и Крайморие са в Бургаски регион. Освен сезонните летни бази УОС разполага и с целогодишни планински бази. Те се намират на Пампорово, Боровец, Шипково, Сандански, В.Търново, Пловдив.
Не знам защо не е работено в насока развиване на тази дейност в последните няколко години, чуди се Цветелина Николова, която е назначена на този пост в края на март 2016 г. Сега основната цел на новото ръководство е да се събуди интереса не само в училища и детски градини, но също така в ансамбли, школи, спортни клубове и други подобни социални формирования.  Дружеството има офиси във всички областни градове, а надеждите са сезон 2017 да е доста по-успешен от предходните. В скоро време предстои ремонт на бунгала и хотелска част, казва изп. директор и допълва, че не може да се говори за лукс, но и цената от 16 лв. на ден не предполага подобно очакване. Основен проблем, с който новото ръководство се сблъсква е т.н. задруга на учителите и туроператорите. Последните предлагат високи комисионни на преподавателите, което  е пречка офертите на държавната фирма да стигнат до родителите. УОС може да поеме разходите на ръководител, един на 10 деца.
Важно е родителите да знаят, че 10-дневния пакет, независимо от базата, е точно 160 лв. Съмнявам се туроператор да предложи подобна оферта, казва Николова. По време на своята почивка децата освен практически знания и умения, получават още и уроци по родолюбие, допълва шефката на УОС. В най-скоро време предстои изграждането на параклис на базата в Боровец, а целта е да се сложи край на скучните ваканции на учениците. Новото ръководство иска да приравни всички останали бази с тази на Боровец, да привлече руските, молдовските  и украински ученици за съвместни почивки с българчетата.
Цветелина Николова бе на визита в Добричко, за да провери техническата изправност на базите преди откриването на сезона и на път за Молдова и Украйна, където се надява да осъществи срещи с българските общности там, които преди години  са били едни от основните ползватели на базата.  
В Добрич УОС се намира на ул. Даме Груев 7 – хотел Тиара на централен паркинг или на телефон 0889 928041.
 http://dobrudjabg.com/novina/uchenicheski-otdih-i-sportslaga-krai-na-skuchnite-vakancii-na-uchenicite-video-/29992