НОВИНИ

ЛАГЕР „БАЩИНО ОГНИЩЕ“ В ПБ „ШУМНАТИЦА“, к.к. БОРОВЕЦ

ЛАГЕР „БАЩИНО ОГНИЩЕ“ В ПБ „ШУМНАТИЦА“, к.к. БОРОВЕЦ

 

 

Първия родолюбив лагер „Бащино огнище" се проведе в Почивна база „Шумнатица“ . Деца от от Кнежа, Етро поле и Самоков бяха посрещнати в изцяло обновената база на "Ученически отдих и спорт" ЕАД. В нови, необичайни класни стаи екипа на базата превърна всяко преживяване в ценен спомен и предложиха единствената по рода си ваканция – игри и занимания, вдъхновени от славното минало на българите.

Лагерниците бяха посрещнати с четири изложби - "Възрожденци", "Българите в Бесарабия", "Различната България" на фотографа Асен Великов и "Пазител на традициите" на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7”, грижливо подредени във фоайетата на почивната база.

Веднага след настаняването се избра детско ръководство на лагера , младите последователи на българските будители определиха своите воеводи и помощник-воеводи, които запознаха народонаселението с Правилника за вътрешния ред и поеха грижата за младежкото самоуправление в двата корпуса (революционни окръга) на базата.

Образователната програма, подготвена от екипа включваше беседи и видео-презентации за хайдустството и народно-освободителните борби. Под стряхата на почивната база,  децата слушаха уроците по родолюбие,  увлекателните разкази за хора, факти и събития, случили се назад във времето, за легендите и хайдушките подвизи, потопиха се  в магията на отминали епохи, цветни български традиции и героични битки.

При голяма активност премина играта с макети на забележителности "Познавам ли моята България“. Практическите занимания, свързани с употреба на предмети от бита ни, увлякоха малки и по-големи приятели традициите.

Специално внимание беше отделено на националните символи, като всеки от прекараните в лагера дни започваше с издигането на Националния трибагреник, под звуците на Химна на Република България.

Оргатизаторите бяха предвидили и много игри и състезания на открито - силни и напрегнати до последната секунда - за пъргавина, сръчност и съобразителност.

Всички участници в лагера получиха свидетелства за участието си в обученията, а победителите в състезанията - награди.

На разположение на лагерниците беше и новооткритата библиотека с читалня и фитнес залата.

Голяма изненада за децата беше и организираната от екипа на базата „Хоротека“, селският мегдан или градският площад в неделя е представлявал, така да се каже, вековната дискотека на нашите предци и това е продължило през цялата българска история, затова всички се хванаха за ръце и „излязоха на мегдана“.

Зимната ваканция не може без игри,  пързалки, гигантски Снежен човек на двора. Всички се включиха в ледените приключения, направиха се много снимки , запечатаха се вълнения и усмивки.