НОВИНИ

"Музей на колела" в детските лагери на “УОС” ЕАД

Първото у нас пътуващо читалище "Бащино огнище" посети детските лагери в Кранево, Атия и Равда, и предизвика огромен интерес и любопитсво сред нашите възпитаници. Автобусът е атрактивна, модерна и привлекателна форма за популяризиране и съхранение на нашето културно и историческо наследство, чийто инициатор е Ивайло Шопски.

В автобусът, който е преустроен в експозиционна зала, вместо седалки видяхме експонати, свързани с национално-освободителните ни борби, зад всеки манекен имаше таблет и мултимедия с прожекции на култови български исторически филми, образователни текстове и картини. Изложените  исторически книги, народни носии от различни краища и региони, оръжия и автентични предмети ни потопиха в магията на отминали епохи, цветни български традиции и героични битки.

Под стряхата на пътуващият музей се проведоха образователни беседи, оспорвани викторини и игри , където децата трябваше да приложат много знания и бързо мислене. Лично Ивайло Шопски даде възможност на учениците да проверят знанията си по география и се докоснат до различни периоди от историята на България, прекрасен начин да се вдъхне самочувствие и гордост за това, че сме българи и живеем в малка, но красива България! За завършек той се опита да ни пренесе в света на хайдутите, а за целта се изиграха много силни и напрегнати до последната секунда хайдушки игри, избраха се войводи и знаменосци на лагерите, бяха раздадени  и много награди като поощрение за знанията ,а за някои от участниците чрез томбола.

Специални благодарности за неуморния радетел Ивайло Шопски за незабравимото емоционално преживяване и уроците по родолюбие, за увлекателните разкази за хора, факти и събития, случили се назад във времето, за легендите и хайдушките подвизи, оставащи завинаги в сърцата ни.