БАЗИ

Хижа "Нановица"- с. Нановица

Почивната база се намира в югоизточния дял на Родопа планина, на 30 км. от гр. Кърджали и на 500 м. от с. Нановица. Изградена е на брега на два микроязовира в тиха борова гора на 350 м надморска височина. Масивна сграда с капацитет 22 легла, разположени в апартаменти, две стаи с по две легла и четири стаи с по четири легла. Всички стаи са със собствени санитарни възли. На разположение на гостите са голяма зала с камина и отлично оборудвана кухня. Работи целогодишно.
Районът е богат на природни феномени и исторически забележителности - "Вкаменената гора" е на 5 км., а яз."Студен кладенец" на 10 км. Еленовото стопанство "Студен кладенец" и резервата “Вълчи дол” са другите две атракции в близост до базата. Мегалитният паметник "Татул" е на 3 км. и е вторият по големина, след "Перперикон", скален паметник на траките в България. Легендата гласи, че там е гробът на Орфей. Има следи, доказващи, че хълмът е древна обсерватория за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето.
Природа и история, тишина и уют са визитната картичка на хижа Нановица.

Галерия

Дейности

  • Забележителности

    Татул - светилището на траките Село Татул се намира на 30 км югоизточно от гр. Кърджали. Смята се, че това място се е използвало за жертвоприношения към бога на Слънцето, поради ориентацията на монолита, който е насочен към Слънцето в деня на равноденствие. Поради тази причина паметникът се нарича българския "Стоунхендж". Най-интересното...

    прочети още