НОВИНИ

За поредна година „Ученически отдих и спорт” ЕАД е домакин и партньор на Националната инициатива „На пътя животът е с предимство!“,  организирана от Съвета по безопасност на движението на деца в София при Столична община, съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата, ОД на МВР – гр. Бургас.

Около 300 деца от цялата страна и тази година взеха участие в обучението, което се провежда  ежегодно в един от обектите на „Ученически отдих и спорт” ЕАД – ПБ „Равда – Пловдив”.

Основната  задача на инициативата  е да повиши информираността сред подрастващите за правилата за безопасност на пътя, пресичане на определените за това места – пешеходните пътеки, спазването на Закона за движение по пътищата. Мисията на организаторите е да се провокира желанието на децата под формата на интересни предизвикателства, да си припомнят основните и най – важни правила на пътното движение, без да им се разваля удоволствието по време на лятната почивка. Чрез тематични игри и практически уроци те научават не само своите права, но и задълженията си, когато са на пътя. Организират се и състезания по приложно колоездене и рисунка на тема „Къде пресичам безопасно”.

Участниците са на възраст между 7 и 16 години, като обучителните часове са съобразени и адаптирани за всяка възрастова група. В края на програмата се организира състезание под формата на викторина и решаване на листовки,за да покажат какво са научили и какви умения са придобили.

Открит урок за лагерниците изнесе Росен Рапчев от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата“. Той акцентира на основни съвети за безопасност към децата – как да пресичат безопасно, колко опасно е разсейването на пътя и как да се движат безопасно, когато управляват велосипед. Експертът подчерта важността на правилното обезопасяване на децата в автомобила и призова малчуганите да бъдат и коректив на своите родители – винаги да им напомнят да поставят обезопасителния колан и да не нарушават правилата за движение. В края на урока децата и техните учители получиха и грамоти за своето участие във викторината.

Инициативата се провежда за 21-а поредна година в к.с. Равда, като преминава под слогана „На пътя животът е с предимство!“.

Close Menu